Çanakkale Valiliği
Çanakkale Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Çanakkale Valiliği
Çanakkale Valiliği

5 Haziran Dünya Çevre Günü Kutlandı

05 Haziran 2020
5 Haziran Dünya Çevre Günü Kutlandı
5 Haziran Dünya Çevre Günü Kutlandı
5 Haziran Dünya Çevre Günü Kutlandı
5 Haziran Dünya Çevre Günü Kutlandı
5 Haziran Dünya Çevre Günü Kutlandı
5 Haziran Dünya Çevre Günü Kutlandı
5 Haziran Dünya Çevre Günü Kutlandı
5 Haziran Dünya Çevre Günü Kutlandı
5 Haziran Dünya Çevre Günü Kutlandı
5 Haziran Dünya Çevre Günü Kutlandı
5 Haziran Dünya Çevre Günü Kutlandı
5 Haziran Dünya Çevre Günü Kutlandı

1972 yılında Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı'nda, 5 Haziran günü Dünya Çevre Günü olarak kabul edildi. Ülkemizde 1978 yılında Türkiye Çevre Sorunları Vakfı, daha sonra Çevre Müsteşarlığı kuruldu. Başbakanlığa bağlı Çevre Müsteşarlığı, 5-11 Haziran tarihleri arasını Çevre Koruma Haftası olarak kabul etti. Kamuoyunda çevre bilincinin arttırılması, çevre sorunlarının çeşitli yönlerine dikkat çekilmesi amacıyla 5 Haziran Dünya Çevre Günü ve haftasını kutlamak üzere Cumhuriyet Meydanı’nda çelenk töreni düzenlendi.

Müdürlüğümüz Çevre Mühendisi Funda YALIN’ın sunumuyla, koronavirüs önlemleri kapsamında sosyal mesafeyle gerçekleşen törende İl Müdürümüz Ömer BOLAT, Atatürk anıtına Müdürlüğümüzün çelengini sundu. İl Müdürümüz Ömer BOLAT ve Müdürlüğümüz idarecilerinin katılımıyla gerçekleşen saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile devam eden program, İl Müdürümüz Ömer BOLAT’ın Çanakkale’nin çevre sorunlarına ve Müdürlüğümüzün bu konudaki çalışmaları değindiği konuşmasıyla sona erdi.  

İl Müdürümüz Ömer BOLAT’ın 5 Haziran Dünya Çevre Günü Konuşması

1972 yılında yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansında alınan bir kararla, 5 Haziran, Dünya Çevre Günü olarak kabul edildi. Bu tarihten günümüze 5 Haziran, Dünya Çevre Günü olarak kutlanmaktadır. Çevre Günü kutlamasının, çevre kirliliğinin etkilerine ve sonuçlarına dikkat çekmeye, daha sağlıklı bir çevre için, daha temiz bir dünya için çabaları yoğunlaştırmaya, vesile olmasını temenni ediyorum.

Endüstri ve sanayinin gelişmesi, hızlı kentleşmeyle birlikte çevresel sorunların da yaşanmaya başlandığı ve doğal dengenin bozulduğu bir dünya karşımıza çıkarmıştır. Sürdürülebilir bir dünyanın ve kalkınmanın ancak sürdürülür bir çevre ile mümkün olduğu bilinci artık herkes tarafından kabul edilen bir gerçek olarak karşımızda durmaktadır.

Gelişmiş Ülkeler ile birlikte Ülkemizde de doğal dengenin bozulması ile insan ve çevre sağlığının olumsuz etkilendiği anlaşılmış olduğundan, öncelikle çevrenin korunması, geliştirilmesi ve iyileştirilmesi için, büyük emekler harcayarak yatırımlar yapmaya başlanmıştır. Kirlenen çevrenin temizlenmesi ve yeniden geliştirilmesi yüksek maliyet gerektirdiğinin fark edilmesiyle de atığın kaynağında önlenmesinin önemi kavranmıştır.

Bu süreçte; Cumhurbaşkanımızın eşi Sayın Emine ERDOĞAN hanımefendinin himayesinde özünde tüketim alışkanlığını değiştirmeyi hedefleyen ve dünyada bir ilk olma özelliği taşıyan  “Sıfır Atık” seferberliği başlatılmıştır. Bu proje ile atıklar kaynağında ayrıştırılarak geri dönüşümü sağlanırken, çocuklarımıza, gençlerimize ve tüm bireylere verilen eğitimlerle de atık oluşumunun önüne geçilmesi hedeflenmekte ve çevreci bir yaşam kültürü kazandırılmaya çalışılmaktadır. İlimizde de tüm kamu kurumlarında (Valiliğimiz, Kaymakamlıklarımız, Okullarımız vb) ve özel sektörde sıfır atık uygulaması başlayarak atığın kaynağında azaltımı sağlanmakta olup; Haziran Ayı itibari ile İlimizde 195 Kamu Kurumu, 10 Belediye Sıfır Atık sistemine dahil olmuştur.

Sadece Bakanlığımız Ana Hizmet Binası'ndaki "Sıfır Atık" uygulamasıyla 3 yıl içinde kağıt, plastik ve cam atıkların da içinde bulunduğu 373 ton değerlendirilebilir atığı kaynağından ayrı toplayarak, ekonomiye kazandırılmıştır.

Sıfır Atık Projesinin devamı niteliğinde olan “Sıfır Atık Mavi Hareketi” deniz çöplerine yönelik halkın bilinçlendirilmesi ve gerekli çalışmaların başlatılması çerçevesinde “Denizler Hep Mavi Kalsın” sloganı ile start alan bu proje kapsamında denize kıyısı olan 28 İl Müdürlüğüne Deniz Çöpleri İl Eylem Planı Hazırlanması ve Uygulaması Genelgesi gönderilerek 5 yıllık eylem planı hazırlanması istenmiştir. Bu kapsamda; Çanakkale İli Deniz Çöpleri Eylem Planı hazırlanmış ve İl Mahalli Çevre Kurulunda onaylanmış ve yürürlüğe girmiştir.

Ülkemiz; yer şekilleri, dağları, akarsuları ile ormanın bozkıra, bozkırın denize yakınlığıyla olağanüstü, yeryüzünde başka bir yerde görülmeyen bir çevre çeşitliliğine sahiptir. Bu hazinelerin, gelecek kuşakların ihtiyaçları gözetilerek korunmasına yönelik çevre yönetim sistemleri oluşturulması, hem ülkemiz hem de dünyamız için bir sorumluluktur.

"Çevre Kirliliği, İnsanlığın Ortak Problemidir"

Bizim hedefimiz tabiatın gösterdiği yoldan gitmek yani onu tahrip etmeden, onunla uyum içinde yaşamayı başarabilmektir. Mevcut çevre sorunlarının çözümü için resmi otoritelerin gerekli tedbirleri almasının yanı sıra, bütün herkesin çevre konusunda bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi ve olumlu tüketim alışkanlıklarının kazandırılması gerekmektedir. Mavi bir gökyüzü, yemyeşil tabiatı ile insanlığa örnek teşkil edecek “yaşanabilir çevre ve şehirlere” sahip olmak için çalışılmalıdır.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hava kalitesini korumak için yeşil yürüyüş ve bisiklet yollarına, temiz enerji üreten rüzgâr santralleri ve güneş enerji santrallerine ağırlık verilmiştir. Yine çevrenin korunması adına 25 farklı kentte içme suyu, atıksu ve katı atık yönetimi alanında yaklaşık 9 milyon vatandaşın faydalandığı toplam 30 çevre altyapı yatırım projesini hayata geçirmiştir.

Çevre sorunları konusunda yapılan çalışmalarda öncü rol üstlenen Bakanlığımız, sürdürülebilir kalkınma anlayışı ile tabiat varlıklarımızın korunması, planlı şehirleşme çalışmaları, ağaçlandırma seferberlikleri ve çevre kirliliğinin önüne geçilmesi amacıyla gerçekleştirilen projelere her zaman destek sağlanmıştır. Bu kapsamda, İl Müdürlüğü olarak; İlimizde bulunan İlçe ve Belde Belediye Başkanlıklarına, Köylere Hizmet Götürme Birliklerine Çevre kirliliğinin giderilmesi için 2017 yılında 3.081.105,38 TL, 2018 yılında 4.840,000 TL, 2019 yılında toplam tutarı 1.879.547,38 TL olan Şartlı nakdi yardım yapılmıştır.

Çevre sorunlarının, kalkınma ve ekonomik gelişmeyle ilgisi olmasıyla birlikte, gerekli önlemler alındığı takdirde bu çok önemli olan iki konu birlikte çözülebilir, birlikte yürüyebilir. Genç bir nüfusa sahip olan ülkemizde üretimin arttırılması ve ekonomik gelişmenin önemi çok açıktır. Bu bakımdan kalkınmanın önüne her zaman çevre problemlerini çıkarmamalı, hem ekonomik kalkınmayı gerçekleştirmeli hem de çevreyi korumalıyız. Bu dengeyi çok iyi kurmalıyız. Bu anlamda, İlimizde 1915 Çanakkale Köprüsü ile şehir merkezi kordon bölgesinde trafik yoğunluğunda araçların salınım yaptığı emisyon miktarı azalacak olup, Ezine bölgesinde inşaatı devam eden altyapısı, idari ve sosyal tesisler ile çevreye duyarlı yeşil modern üretim merkezi olması planlanan Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile çevreyi koruyan ekonomik olarak bölgemizi kalkındıran projeler devam etmektedir.

Ülkemizin önemli su yollarında biri olan Çanakkale Boğazımızda kirliliğin azaltılması, yüzme alanlarımızın korunması için Gelibolu İskelesi, Merkez İskele ve Lapseki İskelesinde yenileme çalışmaları başlatılmıştır. Bu kapsamda İlimizdeki egzoz gazı oluşumu azaltılarak hava kirliliğinin bir nebzede olsa önüne geçilmiştir.

2017 yılında Bayramiç İlçesinde 13 köy 4 mahalle olmak üzere toplam 17 yerleşim birimde pilot olarak uygulanmaya başlayan, zirai ilaç atıklarının toplanarak geri dönüşüm ve geri kazanım projesinin İlimiz geneline yaygınlaştırılması için çalışmalar devam etmektedir.

İlimizde atıksu deşarjı 10.000 m3/gün ve üzerinde debiye sahip olan 7 adet atıksu arıtma tesisinde Sürekli Atıksu İzleme sistemi kurulu olup; Bakanlığımız tarafından atıksu deşarjları online olarak izlenmektedir.

Ayrıca İlimizde, Katı Atıkların toplanması ve düzenlenmesi konusunda Çanakkale Katı Atık Yönetim Birliği, Biga,-Çan-Yenice Katı Atık Yönetim Birliği, Troas Katı Atık Yönetim Birliği, Gelibolu Yarımadası Katı Atık Yönetim Birliği olmak üzere toplam 4 adet birlik bulunmakta olup; 2 adet Düzenli Depolama alanı aktif olarak çalışmaktadır.  Biga, Çan, Yenice Belediye Başkanlıkları (BİÇAY) ve İl Özel İdaresinden oluşan Katı Atık Yönetim Birliğinin belediye atıklarının depolanacağı katı atık düzenli depolama tesisi inşaat aşaması tamamlanmış olup; Bakanlığımızdan Geçiçi Faaliyet Belgesinin alınmasını takiben sahaya atık alımına başlanacaktır. Ayvacık, Ezine, Bozcaada, Bayramiç Belediye Başkanlıkları (TROAS) ve İl Özel İdaresinden oluşan Katı Atık Yönetim Birliğinin belediye atıklarının depolanacağı katı atık düzenli depolama tesisi inşaat çalışmaları devam etmektedir.

İlimiz, Merkez İlçe, Yeni Kordon Bölgesinden başlayarak Kolin Otel önüne kadar olan sahil şeridinde Mayıs ayı itibariyle başlayan yoğun kokunun sebebinin ortaya konması için, İl Müdürlüğümüz koordinatörlüğünde, 18 Mart Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü, Çanakkale Belediyesi yetkilileri ile ortak bir çalışma grubu oluşturulmuş ve bölgenin dönemsel izlenmesi, kirliliğin sebepleri konusunda çalışmalar başlatılmıştır. Ortaya konan mevcut duruma bağlı olarak Sıfır Atık Mavi kapsamında proje çalışması planlanmaktadır.

Doğal güzelliklere sahip olan İlimizde bilinçsizce yol ve dere kenarları, ormanlık alanlara, piknik alanlarına evsel atık, hafriyat ve inşaat-yıkıntı atıklarının kontrolsüzce atılması sonucu doğamız kirletilmektedir. Mahalle ve sokaklarımızda evsel katı atıklar ve ambalaj atıklarını depolanabileceği çöp konteynerlerinin ayrı halde bulunmasına rağmen vatandaşlarımız atıklarını uygun depolama konteynerlerine atmamaktadır.

Kendi elimizle bozduğumuz, atıklarla kirlettiğimiz doğayı yeniden kazanmak için çok maliyet harcanması ya da yeniden kullanımının imkânsızlaşması gibi bir durum ortaya çıkmaktadır.

Halkımızda bilinçli tüketim, geri kazanım ve geri dönüşümün öneminin kavranması konusunda İl Müdürlüğümüzce birçok eğitim, sunum ve etkinlik düzenlenmiştir.

Kısacası, çevre bilinci ve duyarlılığı süreklilik isteyen bir olgu olup, halkımızda kişisel içselleştirme ve Belediyelerimizin kurumsal yaklaşımları ile çevreye duyarlı, sürdürülebilir gerçekçi çözümlere ulaşmak mümkün olacaktır.

Unutmayalım ki; “Dünya Kirletilemeyecek Kadar Küçük, Temizlenemeyecek Kadar da Büyüktür.”

5 Haziran Dünya Çevre Günü, tüm bu konuları bir kez daha düşünmek, yapabileceklerimizi gözden geçirmek, daha da yoğun ve kesintisiz bir mücadele sürdürme kararı almak ve uygulamaya koymak için bir fırsattır. Bu vesile ile tüm insanlığın 5 Haziran Dünya Çevre Gününü kutluyorum. Gelecek yarınlara daha yaşanabilir bir dünya bırakmak dileğiyle.

                                                                                                                                                                                                                                             

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır