Çanakkale Valiliği
Çanakkale Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Çanakkale Valiliği
Çanakkale Valiliği
Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar

 

       Ülkemizin beyan etmiş olduğu “2053 net sıfır emisyon binalar” hedefine ulaşılabilmesi için hazırlanan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği değişikliği ile; normal binalara göre enerji verimliliği daha fazla olan ve kullandığı enerjinin belirli bir kısmını yenilenebilir enerji kaynaklarından temin eden “Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar” binalar konseptine geçiş aşamalı olarak zorunlu hale getiriliyor.

       Yapılan değişikliğe göre 1.1.2023 tarihinden itibaren 5000 m2 den büyük olan tüm binaların enerji performans sınıfı en az “B” olacak şekilde inşa edilmesi ve ayrıca tükettikleri enerjinin en az % 5’ini yenilenebilir enerji kaynaklarından (Fotovoltaik panel, rüzgâr enerjisi, Isı pompası v.b.) karşılamaları zorunlu hale geliyor.

       Bu yapılar için halen “C” olan asgari enerji performans sınırının “B” ye çıkarılması ile birlikte ısı yalıtım malzemesi kalınlıklarının İstanbul’da ortalama 5 cm den 7-8 cm. ’ye, Ankara’da ise 6 cm den 8-9 cm’ye çıkması, ayrıca pencerelerin ısı yalıtım değerlerinin de iyileştirilmesi hedeflenmektedir.

       Bu sayede ısıl konfor şartları bozulmadan enerji tüketimlerinden ortalama yüzde 25 tasarruf sağlanması hedeflenmektedir.   

       1.1.2023 tarihinden itibaren toplam inşaat alanı 5000 metrekareyi geçen parsellerde, projeleri bu uygulamaya göre hazırlanmayan binalara ruhsat düzenlenemeyecektir.

       Bu sayede 1.1.2023 yılından itibaren bu şartlarda yapılacak yapılardan dolayı ülkemizin enerji ithalatı faturasının da yıllık 5 milyar TL azalması sağlanacaktır.

       Ayrıca 1.1.2025 tarihinden itibaren ise bu uygulama 2000 m2 üzeri tüm binalara yaygınlaştırılması ve kullanılan enerjinin en az yüzde 10’unun yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanması zorunluluğu getirilmektedir.

       Bu sayede 1.1.2025 tarihinden itibaren ise ülkemizin enerji ithalatında yıllık azalmanın 7.5 milyar TL ye ulaşması hedeflenmektedir.

 

     Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar (nSEB)  Rehber İçin TIKLAYINIZ