Piyasaya arz edilen malzemelerin ilgili teknik mevzuata göre imal edilip, mevzuatın gereksinimlerini yerine getirilmesi amacıyla İlimizde faaliyet gösteren Beton, Agrega ve Çimento üreticilerinin katılımıyla, İl Müdürümüz sayın Ömer BOLAT’ın başkanlığında 30.04.2018 tarihinde İl Müdürlüğümüz 15 Temmuz Toplantı salonunda saat 10.30 da Yapı Malzemeleri Şube Müdürlüğü tarafından bilgilendirme toplantısı düzenlenmiştir.
Yapı Malzemeleri Şube Müdürlüğü tarafından yapı malzemelerinde piyasa gözetimi ve denetimi (PGD) ve uygulamalarımız konulu sunum gerçekleştirilmiştir.
Toplantıda 1. derece deprem bölgesinde bulunan İlimiz için beton, agrega ve çimentonun yapılarda önemli rol aldığı ve bu nedenle piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetinin gerekliliği belirtilmiştir.
Piyasa gözetimi ve denetimi; yapı malzemelerinin güvenli olup olmadığının denetlenmesi, güvenli olmayan yapı malzemelerinin güvenli hale getirilmesinin temin edilmesi ve gerektiğinde yaptırım uygulanması faaliyetleri olarak tanımlanmaktadır. PGD Yerli ve ithal piyasaya arz edilmiş tüm yapı malzemelerini kapsar. Ürünlerin ilgili mevzuata uygunluğunun kontrolünü sağlayarak tüketicinin korunmasını hedeflemektedir.
Hayatımızın neredeyse her safhasında yer alan en yaygın yapı malzemelerinin başında çimento ve agreganın bir araya getirilmesiyle nihai ürün olarak meydana gelen beton yer almaktadır. Bu nedenle AB’nin ortak mevzuatının bulunmadığı, ulusal mevzuat ile düzenlenen alandadır. Ulusal mevzuat ile düzenlenen alanda mevcut yapı malzemelerinin güvenli ürün sembolü “G”, AB’nin ortak mevzuatında bulunan düzenlenmiş alandaki yapı malzemelerinin güvenli ürün sembolü ise “CE” dir. Agrega ve Çimento “CE” işaretlemesi gerektiren yapı malzemelerindendir.
CE işareti üzerine iliştirilen ürünün insan, hayvan ve çevre açısından sağlıklı ve güvenli ürün olduğunu gösteren Avrupa Birliğinin Yeni Yaklaşım Direktiflerine uygunluk işaretidir. Kalite işareti olmamakla birlikte, ürünün güvenli ve temel gerekleri karşıladığını gösterir. CE işareti görünür, okunaklı ve silinmez olmalıdır. Ürünün üzerine veya üzerine yapıştırılan bir etikete veya ambalajına, ticari dökümanlara iliştirilebilir.
Ulusal standartlar kapsamında olan Hazır Beton TS EN 206 ve TS 13515 standartlarına tabidir. Hazır beton santrallerine Bakanlığımız tarafından görevlendirilen Uygunluk Değerlendirme Kuruluşları tarafından düzenlenen G Uygunluk Belgesi verilir. Müdürlüğümüzce beton üreticileri, piyasa gözetimi denetimi faaliyeti olarak G Uygunluk Belgesi ve ilgili teknik dökümanlar kontrol edilip döküm sahasıda hazır betondan Bakanlığımızın yayınladığı genelge çerçevesinde numune almak suretiyle denetlenmektedir.
Hazır betonda olduğu gibi agrega ve çimento ürünleri için de piyasa gözetimi ve denetimi faaliyeti kapsamında yıl içerisinde CE Teknik dosyası kontrolü ve numune alınarak denetimleri gerçekleşmektedir.
Toplantıda teknik düzenlemelerden bahsedildiği gibi, hazır betonun uygulamasına yönelik olarak da bilgilendirme yapılmıştır. Hazır betonun su/çimento oranı, irsaliye fişinde olması gereken bilgiler, hazır beton sevk süresi ve betonun döküldüğü yerde priz aldıktan sonra olması gereken bakım gibi konuların önemi vurgulanmıştır.
Üretici firmaların soru ve önerilerine yer verilerek karşılıklı görüş alışverişinde bulunulmuştur.
Toplantının son kısmında İl Müdürümüz Sayın Ömer BOLAT insan, hayvan ve çevre sağlığına uygun üretim gerçekleştirilmesine vurgu yaparak tüm katılımcılara başarılar dilemiştir.