Çanakkale Valiliği
Çanakkale Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Çanakkale Valiliği
Çanakkale Valiliği

İMAR BARIŞI DUYURUSU

25 Haziran 2018

İMAR BARIŞI HAKKINI NASIL KULLANACAĞIZ?

İmar Barışı Nedir?

İmar mevzuatına veya ruhsata aykırı yapılara verilecek yapı kayıt belgesiyle; Vatandaşlarımızın devletle ihtilaflı durumunu ortadan kaldırmak, imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı olan yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırarak vatandaşımızın imar sorunlarının çözülmesi hedeflenmektedir.

 

İmar Barışına Neden İhtiyaç duyuldu?

Ülkemizdeki imara aykırı yapıların %50’in üzerinde olduğu bilinmektedir. Bu da yaklaşık olarak 13 milyon bağımsız birime tekabül etmektedir. İlimizde ise bu sayının 11 bin civarında olduğu düşünülmektedir.

31 Aralık 2017 tarihinden önce ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel alanlardaki tüm yapılar İmar Barışından faydalanabileceklerdir. 31.12.2017 tarihinden sonraki yapılar bu yasadan faydalanamamakta olup, yapanlar ise kanuni cezai müeyyide ile muhatap olacaklardır.

Boğaziçi Sahil Şeridi ve öngörünüm bölgesi, İstanbul Tarihi Yarımada, Sultanahmet ve Süleymaniye çevresi, Gelibolu Tarihi Alanda belirlenen yerler, Üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlar üzerinde olan yapılar ve kesinleşmiş planlar neticesinde sosyal donatı alanı olarak belirlenmiş ve Maliye Bakanlığınca aynı amaçla değerlendirilmek üzere ilgili kurumlara tahsis edilmiş Hazineye ait taşınmazlar üzerindeki yapılar İmar Barışından faydalanamayacaktır.

Hazineye veya belediyeye ait taşınmazlar üzerinde bina yapılması durumunda yapı kayıt belgesine başvuru yapılabilir fakat arsanın satış işleminde taşınmazın tabi olduğu özel kanunlar geçerli olacaktır. Bu taşınmazlardan özel kanunlar kapsamında kalan ve bu özel kanunlara göre değerlendirilmesi gerekenler dışında kalanlar Bakanlığımıza tahsis edilir ve Bakanlığımızca rayiç bedel üzerinden satışı yapılabilir. Taşınmazın yüzölçümü büyük olmakla birlikte üzerindeki yapının küçük bir alanı kaplaması halinde yapının bulunduğu alan ifraz edilerek, ifrazın mümkün olmaması durumunda taşınmaz hisseli olarak satışa konu edilir. Ancak İlimiz Bozcaada ve Gökçeada ilçelerinde hazineye ait tarım arazilerinin satışı yapılmayacaktır. Belediyeye ait taşınmazlar üzerinde bina yapılması durumunda ise satış işlemi ilgili belediyesince gerçekleştirilecektir.

Yapı Kayıt Belgesine başvurular sadece e-devlet üzerinden gerçekleştirilecektir. Gerek duyulması halinde müracaat edilebilecek kurum ve kuruluşlar Bakanlığımız tarafından açıklanacaktır. Şu anda Bakanlığımız tarafından herhangi bir kurum veya kuruluş yetkilendirilmemiştir.  Vatandaşlarımızın e-devlet dışında hiçbir kuruluşa itibar etmemeleri gerekmektedir.

e - Devlet Üzerinden Yapılacak Müracaatta Gereken Bilgiler

1) e - Devlet şifresi.

2) Geçerli bir cep telefonu numarası.

3) Geçerli bir e-posta adresi.

4) Beyan edilecek yapının adresi.

5) Tapusu varsa ada ve parsel bilgileri.

6) Toplam inşaat alanı; konutların ve ticari birimlerin ayrı ayrı toplam alanları (m²).

7) Yapıdaki konut ve ticari birim sayısı.

8) Arsa/Arazinin emlak vergi birim değeri (TL/m²) (İlgili belediyesinden alınabilecektir.)

9) Yapının bulunduğu arsanın alanı; varsa tapudaki alan yoksa beyan edilecek alan (m²).

10) Yapı sınıfı (sistemin sunacağı seçeneklerden seçilecek).

11) İmar mevzuatına aykırılığın tarif edilmesi.

12) Yapıyı gösteren ve ayrılık kısmını gösteren birer adet fotoğraf.

(Fotoğrafların dosya formatı .jpg, .jpeg veya .png olmalıdır.)

 

Başvurular arsa sahibi veya malikleri tarafından PTT’den temin edebilecekleri e-devlet şifreleri ile e-devlet sayfasından İmar Barışı Kayıt Başvurusu ve Sorgulaması sayfasından ilgili formları doldurarak başvurularını yapıp takip edebilecekler. Başvurularınızı sistemden güncelleyebilip (bir defaya mahsus), iptal edebilirsiniz (ödeme yapılmadan önce).

Başvuru işlemi yapıldıktan sonra 24 saat içerisinde inceleme yapılıp sisteme kaydedilen cep telefonu numarasına SMS olarak ödenmesi gereken tutar gönderilecektir. Başvuru sahibi tekrar e-devlet sayfasına girip başvurusunu onayladıktan sonra cep telefonuna gelen SMS de belirtilen noktalara ödemesini gerçekleştirebilir. Ödeme yapıldıktan sonra sistem tarafından oluşturulacak olan Yapı Kayıt Belgesini barkodlu bir şekilde çıktı olarak alabilir.

İlimizde Çanakkale Valiliği (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) İmar Barışı Bilgilendirme Toplantıları dahilinde;

  • 19.06.2018 tarihinde Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Kongre ve Fuar Merkezi İbrahim BODUR salonunda Çanakkale Merkez, Eceabat, Gelibolu, Gökçeada ve Lapseki ilçe merkezleri ve toplam 139 köy kapsamında 178 katılımcı ile,
  • 20.06.2018 tarihinde Ezine Belediyesi sinema salonunda Ayvacık, Bayramiç, Bozcaada ve Ezine ilçe merkezleri ve toplam 187 köy kapsamında 106 katılımcı ile,
  • 21.06.2018 tarihinde Biga Atatürk Kültür Merkezi Sarayı Konferans salonunda Biga, Çan, Yenice ilçe merkezleri ve toplam 248 köy kapsamında 101 katılımcı ile ,

bilgilendirme toplantısı gerçekleştirilmiştir.

Ayrıca 08.06.2018 tarihinde Müdürlüğümüz hizmet binası giriş katında bulunan İmar Barışı masası faaliyetlerine başlamıştır. Günlük ortalama 100 – 150 vatandaşımıza (günümüze kadar yaklaşık toplam 1500 kişiye) teknik personellerimiz tarafından bilgi verilmektedir.

Müdürlüğümüz hizmet binası zemin katında bulunan İmar Barışı masası vatandaşlarımıza gerek telefon (0286 217 11 97 – 131) ile gerekse yüz yüze bilgi vermeye devam etmektedir.

Kamuoyuna duyurulur.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır