Bilindiği üzere 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun 13/07/2001 tarihli resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş, bu tarihten beridir ilimizde yapılan ve bu kanun kapsamına giren tüm yapılar ilimizde faaliyet gösteren Bakanlığımızca lisanslandırılmış yapı denetim firmaları tarafından denetlenmektedir. Yaklaşık 17 yıldır devam eden yapı denetim sisteminde Bakanlığımızca bu süre içinde birçok yenileme ve geliştirme yapılmıştır. Son olarak 01/01/2019 tarihinde yürürlüğe giren yeni düzenlemeler ile ülkemizde yapılacak yapıların daha güvenli ve fonksiyonel olmaları, denetim çalışmalarının daha verimli olması hedeflenmiştir.
01/01/2019 tarihinde yürürlüğe giren yeni düzenlemeler öncesinde inşaat yapmak isteyen kişiler, yaptıkları inşaatları denetleyecek yapı denetim firmalarını kendileri belirlerken, bu tarihten sonra bu durum ortadan kaldırılmış ve denetimi yapacak firmanın belirlenmesi Bakanlığımızca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde merkezi olarak belirlenmeye başlanmıştır. Böylelikle yapı denetim firmalarının yapacakları denetimlerde daha etkin olmaları sağlanmıştır.
Yeni yapı denetim sistemine göre inşaat yaptıracak olan vatandaşlarımız öncelikle uygulama projelerini yapacak olan proje müelliflerine projelerini hazırlatacaklardır. İkinci aşamada Mimari proje müellifi tarafından yeni yapı denetim sistemi üzerinden elektronik olarak ön kayıt yapılacaktır. Üçüncü aşamada yapı ruhsatı düzenlemeye yetkili ilgili idaresi tarafından bu ön kayıt onaylanacaktır. Son olarak Bakanlığımızca belirlenen usul ve esaslara göre elektronik ortamda yapı denetim firması belirlenerek, bu durum ilgili idaresine, inşaat sahibine ve yetkilendirilmiş yapı denetim firmasına bildirilecek ve inşaat bu aşamalardan sonra başlayacaktır.
01/01/2019 tarihinde yürürlüğe giren bir diğer düzenleme ise şantiye şefliğinde yapılmıştır. Bu tarihten sonra inşaatlarda görev alacak olan şantiye şefleri konusuna ve niteliğine göre mühendis, mimar, teknik öğretmen veya tekniker diplomasına sahip teknik personellerden belirlenebilecektir. Böylelikle tekniker ve teknik öğretmen diplomalarına sahip kişilerin de şantiye şefliği görevinde bulunabilmelerinin önü açılmıştır.
Yeni yapı denetim sistemi çerçevesinde inşaatlar yapılırken kullanılan yapı malzemelerinin kalitelerinin denetimleri de yine Bakanlığımızca lisanslandırılmış yapı malzemeleri laboratuvarları tarafından yapılmaktadır. Bu kapsamda elektronik beton izleme sistemine geçilmiştir. Beton döküm esnasında beton numunesi içine bir elektronik çip konularak denetimler bu çipli beton numuneleri üzerinden sağlanmaktadır.
01/01/2019 tarihinde yürürlüğe giren yeni deprem yönetmeliği ile betonarme yapıların gerek hesap esaslarında, gerekse uygulama tekniklerinde birçok yeni düzenlemeye gidilmiştir. 2019 yılı içinde yapımına başlanacak inşaatların, bu yeni deprem yönetmeliğine göre projelendirilecek ve uygulamalar da buna göre yeni deprem yönetmeliğinde belirtilen hususlara göre yapılacaktır.
İl Müdürlüğümüzce ilimizde faaliyet gösteren yapı denetim firmalarına yönelik bu güne kadar 223 büro denetimi ve 608 şantiye denetimi gerçekleştirilmiştir. 2019 yılı içinde de denetimler artırılarak devam edecek, uygulama projelerine aykırı hareket eden müteahhit firmalarına ve yapı denetim kuruluşlarına kanunun gerektirdiği müeyyideler uygulanacaktır.
Vatandaşlarımızın bu konularda sormak istedikleri soruları veya karşılaştıkları sorunları İl Müdürlüğümüz Yapı Denetimi Şube Müdürlüğü görevlilerine sorarak yardım alabilecekleri gibi bu hususta www.csb.gov.tr internet adresinden ve ALO 181 numaralı telefon hattından da bilgilendirilebileceklerdir.
Kamu oyuna saygı ile duyurulur.